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Forschungszentrum Weihenstephan
für Brau- und Lebensmittelqualität

PUBLIKATIONEN

Ausgewählte Publikationen seit 2004    -    Artikel stehen teilweise zum download bereit

Technische Universität München
Forschungszentrum Weihenstephan für Brau- und Lebensmittelqualität



BOOKS AND BOOK SECTIONS

13.

Zarnkow, M., McGreger, C., McGreger, N.: Chapter German Beer. In: ISEKI Food Series volume 10. Traditional Foods; General and Consumer Aspects, Kristbergsson, K., Oliveira, J., Springer. DOI 10.1007/978-1-4899-7648-2

12.

Sampaio J. P., Libkind D., Hutzler M.: „Yeast taxonomy and typing (Chapter 2) in Brewing Microbiology”: Current Research, Omics and Microbial Ecology, Horizon Press, Norfolk, submitted, 2016

11.

Cotterchio, D.: Rechtliche und tatsächliche Aspekte zum Begriff „Bier“. In: Jacob, F. ed. „MEBAK Mikrobrauereien – Von der Projektplanung bis zur Qualitätssicherung. Freising: Selbstverlag der MEBAK, S. 91-155

10.

„MEBAK Mikrobrauereien - Von der Projektplanung bis zur Qualitätssicherung -“. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden Jacob, F. 1. Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, 2015

9.

Hutzler, M., Koob, J., Riedl, R., Schneiderbanger, H., Müller-Auffermann, K., Jacob, F.: „Yeast Identification and Characterization (Chapter 6)“ in: Brewing Microbiology – Managing Microbes, Ensuring Quality and Valorising Waste. Editor: A. E. Hill, Woodhead Publishing, ISBN 9781782423317, 2015

8.

Meußdoerffer, F., Zarnkow, M.: Bier – eine Geschichte von Hopfen und Malz, CH. Beck Verlag, München, 2014

7.

„MEBAK Sensory Analysis“. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden
Jacob, F. 1. Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, 2014

6.

„MEBAK Sensorik“. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden Jacob, F. 1. Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, Februar 2013

5.

„MEBAK Wort, Beer, Beer-based Baverages“ Collection of the Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden Jacob, F. 1 Auflage, Selbstverlag der MEBAK,  Freising-Weihenstephan, Januar 2013

4.

„MEBAK Würze, Bier, Biermischgetränke“ Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden
Jacob, F. 1 Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, Januar 2012

3.

„MEBAK Raw Materials, Barley, Adjuncts Malt Hops and Hop products”. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission  (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden Jacob, F. 1 Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, Januar 2011

2.

„MEBAK Richtlinie, Getränkeschankanlagen“. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission (MEBAK). Herausgegeben vom Vorsitzenden
Jacob, F. 1 Auflage, Selbstverlag der MEBAK, Freising-Weihenstephan, September 2010

1.

„Getränkerelevante Hefen – Identifizierung und Differenzierung“. Herausgegeben von Hutzler, M., Südwestdeutscher Verlag für Hochschulschriften, Saarbrücken, 2010

 

PEER-REVIEWED PAPERS

71.

Müller-Auffermann K., Grijalva F., Jacob F., Hutzler M.: Nisin-producing microorganisms and their implementation in brewers’ wort”, The Journal of the Institute of Brewing, 121 2015, 320-331.

70.

Müller-Auffermann K., Grijalva F., Jacob F., Hutzler M.: “Nisin and its usage in breweries: a review and Discussion”, The Journal of the Institute of Brewing, 121, 2015, 309-319.

69.

Schneiderbanger H., Koob J., Poltinger S., Jacob F., Hutzler M.: Gene Expression in Wheat Beer Yeast Strains and the Synthesis of Acetate Esters”, Journal of the Institute of Brewing, 2015

68.

Michel, M., Kopecká, J., Meier-Dörnberg, T., Zarnkow, M., Jacob, F., Hutzler, M. "Screening for new brewing yeasts in the non-Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model" Yeast DOI: 10.1002/yea.3146, 2015

67.

Müller-Auffermann, K., Caldera, A., Jacob, F., Hutzler, M.: Characterization of different bottom fermenting Saccharomyces pastorianus brewing yeast strains”. BrewingScience 68: 46 – 57, 2015

66.

Gebremariam, M. M., Ali, K. A., Zarnkow, M., Becker, T.: Studies on the mashing condition of teff (Eragrostis tef) malt as a raw material for lactic acid fermented gluten-free beverage”. International Journal of Food Science and Technology. Accepted

65.

Kupetz, M., Zarnkow, M., Becker, T.: Interactions between dissolved beta-glucans and medium chain fatty acid ethyl esters in model beer solution and their impact on the filterability”. Journal of the American Society of Brewing Chemists. Accepted

64.

Deželak, M., Gebramariam, M., Zarnkow, M., Becker, T., Košir, I. J.: Part I: The Influence of serial repitching of Saccharomyces pastorianus on the uptake dynamics of metal ions and fermentable carbohydrates during the fermentation of barley and gluten-free buckwheat and quinoa wort”. Journal of the Institute of Brewing 121 (3): 356 - 369, 2015

63.

Deželak, M., Gebramariam, M., Zarnkow, M., Becker, T., Košir, I. J.: Part II: The Influence of serial repitching of Saccharomyces pastorianus on the uptake dynamics of amino acids during the fermentation of barley and gluten-free buckwheat and quinoa wort”. Journal of the Institute of Brewing 121 (3): 370 - 386, 2015

62.

Deželak, M., Gebramariam, M., Zarnkow, M., Becker, T., Košir, I. J.: Part III: The Influence of serial repitching of Saccharomyces pastorianus on the production dynamics of some important aroma compounds during the fermentation of barley and gluten-free buckwheat and quinoa wort”. Journal of the Institute of Brewing 121 (3): 387 - 399, 2015

61.

Nsogning, D. S., Merz, A., Schönenberg, S., Zarnkow, M., Becker, T.: Use of exogenous enzymes and process management to improve the shelf life of traditional opaque beer”. Journal of the American Society of Brewing Chemists 73 (1): 22 - 28, 2015

60.

Faltermaier, A. E., Becker, T., Arendt, E., Zarnkow, M., Gastl, M.: Common wheat (Triticum astivum L.): Evaluating microstructural changes during the malting process by usinf confocal laser scanning microscopy and scanning electron microscopy”. European Food Research and Technology 241: 239 – 252, 2015

59.

Roth, M., Meiringer, M., Kollmannsberger, H., Zarnkow, M., Jekle, M., Becker, T.: Characterization of key aroma compounds in distiller’s grains from wheat as a basis for the utilization in the food industry”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 (45): 10873 - 10880, 2014

58.

Deželak, M., Zarnkow, M., Becker, T., Košir, I. J.: Processing of bottom fermented gluten-free beer-like beverages based on buckwheat and quinoa malt with chemical and sensory characterization”. Journal of the Institute of Brewing 120 (4): 360 - 370, 2014

57.

Nsogning, D. S., Womeni, H. M., Tchouanguep, M. F., Linder, M., Fanni, J., Zarnkow, M., Becker, T.: Cooking and drying process optimization of shea (Butyrospermum parkii) butter extraction”. Czech Journal of Food Sciences 32 (6): 578 - 584, 2014

56.

Gebremariam, M. M., Zarnkow, M., Becker, T.: Effect of drying temperature and time on alpha-amylase, beta-amylase, limit dextrinase activities and dimethyl sulphide level of teff (Eragrostis tef) malt”. Food and Bioprocess Technology 6 (12): 3462 - 3472, 2014

55.

Deželak, M., Gebremariam, M., Cadež, N., Zupan, J., Raspor, P., Zarnkow, M., Košir, I. J.: The influence of serial repitching of Saccharomyces pastorianus on its karyotype and protein profile during fermentation of gluten-free wort”. International Journal of Food Microbiology 185: 93 - 102, 2014

54.

Coelhan, M., Hilger, B.: Chlorinated paraffins in indoor dust samples: A review”. Current Organic Chemistry 18: 2209 – 2217, 2014

53.

Müller-Auffermann, K., Contreras, A., Dünzer, N., Jacob, F.: “Evaluation of the influence of antifoam products on yeast, tank cleaning and chemical/physical properties of beer”. BrewingScience 3/4: 48 – 59, 2014

52.

Müller-Auffermann, K., Silva, W., Hutzler, M., Jacob, F.: “Evaluation and development of an alternative analysis method for rapid determination of yeast vitality”. BrewingScience 5/6: 72 – 80, 2014

51.

Müller-Auffermann, K., Hutzler, M., Riedl, R., Osnabrügge, F., Caro, M., Jacob, F.: Alternative, biological methods in the flow profile characterization of bioreactors”. Brewing Science 9/10: 123-134, 2013

50.

Cocuzza, S., Lutz, A., Müller-Auffermann, K., Jacob, F.:Influence of picking date on the initial hop storage index of freshly harvested hops”. MBAA Technical Quarterly 50 (2): 66-71, 2013

49.

Hilger, B., Fromme, H., Völkel, W., Coelhan, M,: “Occurrence of chlorinated paraffins in house dust samples from Bavaria, Germany”. Environmental Pollution 175: 16-21, 2013

48.

Hutzler M., Riedl, R., Koob, J., Jacob, F.: „Fermentation and spoilage yeasts and their relevance for the beverage Industry – A Review”. Brewing Science 65: 33-52, 2012

47.

Aberl, A., Coelhan, M.: „Determination of volatile compounds in different hop varieties by headspace trap GC/MS – in comparison with conventional hop oil analysis”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 (11): 2785-2792, 2012

46.

Yu, J.T., Bisceglia, K., Roberts, A.L., Coelhan, M.: „Determination of Pharmaceuticals and Antiseptics in water by Solid Phase Extraction and Gas Chromatography/Mass Spectrometry: Analysis via Pentafluorobenzylation and stable isotope dilution”. Analytical and Bioanalytical Chemistry 403: 583-591, 2012

45.

Waters, D.M., Jacob, F., Titze, J., Arendt, E.K., Zannini, E.: „Fibre, protein and mineral fortification of wheat bread through milled and fermented brewer’s spent grain enrichment”. European Food Research and Technology 235: 767-778, 2012

44.

Oliveira, P., Mauch, A., Jacob, F. and Arendt, E.K.: „Impact of Fusarium culmorum-infected Barley Malt Grains on Brewing and Beer Quality”. Journal of the American Society of Brewing Chemists 70: 186-194, 2012

43.

Schnitzenbaumer, B., Kerpes, R., Titze, J., Jacob, F. and Arendt, E.K.: „Impact of Various Levels of Unmalted Oats (Avena sativa L.) on the Quality and Processability of Mashes, Worts, and Beers”. Journal of the American Society of Brewing Chemists 70: 142-149, 2012

42.

Oliveira, P., Mauch, A., Jacob, F., Waters, D.M. and Arendt, E.K.: „Fundamental study on the influence of Fusarium infection on quality and ultrastructure of barley malt”. International Journal of Food Microbiology 156: 32-43, 2012

41.

Mauch A., Jacob, F., Coffey, A., Arendt, E.K.: „The use of Lactobacillus plantarum starter cultures to inhibit rootlet growth during germination of barley. Reducing malting loss and its influence on malt quality”. Part 1: Journal of the American Association of Brewing Chemists 69 (4): 227 -238, 2011

40.

Mauch, A., Wunderlich, S., Zarnkow, M., Becker, T., Jacob, F., Arendt, E.K.: „The use of malt produced with 70 % less malting loss for beer production: Impact on processability and final quality”. Part 2: Journal of the American Association of Brewing Chemists 69 (4): 239 -254, 2011

39.

Müller-Auffermann, K., Schneiderbanger, H., Hutzler, M., Jacob, F.: „Scientific evaluation of different methods for the determination of yeast vitality”. Brewing Science 64: 107-118, 2011

38.

FSchneiderbanger, H., Friess, A., Müller-Auffermann, K., Hutzler, M., Cotterchio, D., Jacob, F.: „Volatilization of Aroma Compounds Relevant for Wheat Beer in Water Under Conditions Simulating Alcoholic Fermentation”. Journal of the American Society of Brewing Chemists 69 (4): 187-190, 2011

37.

Müller-Auffermann, K., Schneiderbanger, H., Hutzler M., Cotterchio D., Gattermeyer, P., Zarnkow, M., Parlar, H., Jacob, F.: „Kvass - A Traditional Russian Beverage- Review of its Historical Development”.  MBAA Technical Quarterly 48 (2): 67-74, 2011

36.

Christian, M., Titze, J., Ilberg, V., Jacob, F.: „Novel Perspectives in Gushing Analyses: A Review”. Journal of the Institute of Brewing 117 (3): 295-313, 2011

35.

Klose, C., Mauch, A., Wunderlich, S., Thiele, F., Zarnkow, M., Jacob, F., Arendt, E.K.: „Brewing with 100 % oats malt“. Journal of the Institute of Brewing 117 (3): 411-421, 2011

34.

Hilger, B., Fromme, H., Völkel, W., Coelhan, M.: „Effects of chain length, chlorination degree and structure on the octanol-water partition coefficients of polychlorinated n-Alkanes”. Environmental Science and Technology 45: 2842-2849, 2011

33.

Hutzler M., Geiger E., Jacob, F.: „Use of PCR-DHPLC (Polymerase Chain Reaction-Denaturing High Performance Liquid Chromatography) for rapid differentiation of industrial Saccharomyces cerevisiae and Sacharomyces pastorianus yeast strains”. Journal of the Institute of Brewing 116 (4): 464–474, 2010

32.

Coelhan, M.: „A study of chemical reactions of selected toxaphene components with some unexpected products as a result”. Fresenius Environmental Bulletin 19:762-768, 2010

31.

Coelhan, M.: „Levels of chlorinated paraffins in water”. CLEAN – Soil, Air, Water 38 (5-6):452-456, 2010

30.

Büchl, N., Hutzler, M., Wenning, M., Mietke-Hofmann, H., Scherer, S.: „Differentiation of probiotic and environmental Saccharomyces cerevisiae strains in animal feed”. Journal of Applied Microbiology 109 (3): 783-791, 2010

29.

Christian, M., Titze, J., Ilberg, V., Jacob, F.: „Combined particle analysis as a new tool to predict gushing shown with alcohol-free beverage products”. Brewing Science 63 (5,6): 72-79, 2010

28.

Titze, J., Christian, M., Ilberg, V., Jacob, F.: „Particle analysis – A combined method to analyze the colloidal characteristics of particles”. Brewing Science 63 (5,6): 62-71, 2010

27.

Fanous, A., Hecker, M., Görg, A., Parlar, H., Jacob, F.: „Corynebacterium glutamicum as an indicator for environmental cobalt and silver stress - A proteome analysis”. Journal of Environmental Science and Health, Part B 45 (7): 666-675, 2010

26.

Ekici, P., Friess, A., Barlas, H., Parlar, H., Jacob, F.: „The role of non-thermal low electric treatment on the elimination of chlorophenols from human body”. Fresenius Environmental Bulletin, submitted 2010

25.

Titze, J., Christian, M., Jacob, F., Parlar, H., Ilberg, V.: „The possibilities of particular analysis demonstrated by the measurement of colloidal stability of filtered beer”. Journal of the Institute of Brewing 116 (4): 405–412, 2010

24.

Bisceglia, K.J., Yu, J.T., Coelhan, M., Bouwer, E.J., Roberts, A.L.: „Trace determination of pharmaceuticals and other wastewater-derived micropollutants by solid phase extraction and gas chromatography/mass spectrometry”. Journal of Chromatography A 1217: 558-564, 2010

23.

Coelhan, M., Yu, J.T., Roberts, A.L.: „Presence of the biocide ortho-phenylphenol in canned soft drinks in the United States and Germany”. Food Chemistry 112: 515-519, 2009

22.

Christian, M., Ilberg, V., Titze, J., Parlar, H., Jacob, F.: „New ideas for quantifying the gushing potential of malt”. Brewing Science 62 (11/12): 164-172, 2009

21.

Christian, M., Ilberg, V., Titze, J., Friess, A., Jacob, F., Parlar, H.: „Gushing laboratory tests as successful methods for obtaining new cognitions on gushing”. Brewing Science 62 (5/6): 83-89, 2009

20.

Christian, M., Ilberg, V., Aydin, A.A., Titze, J., Jacob, F., Parlar, H.: „New gushing mechanism proposed by applying particle size analysis and several surfactants”. Brewing Science 62 (7/8): 100-107, 2009

19.

Titze, J., Ilberg, V., Friess, A., Jacob, F., Parlar, H.: „Efficient and quantitative measurement of malt and wort parameters using FTIR”. Journal of the American Society of Brewing Chemists 67 (4): 193-199, 2009

18.

Robrock, K., Coelhan, M., Sedlak, D., Alvarez-Cohen, L.: „Aerobic biotransformation of polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) by bacterial isolates”. Environmental Science and Technology 43: 5705-5711, 2009

17.

Titze, J., Walter, H., Jacob, F., Friess, A., Parlar, H.: „Evaluation of a new optical sensor for measuring dissolved oxygen by comparison with standard analytical methods”. Brewing Science 61 (3/4): 66-80, 2008

16.

Fanous, A., Weiss, W., Görg, A., Jacob, F., Parlar, H.: „A proteome analysis of the cadmium and mercury response in Corynebacterium glutamicum”. Proteomics 8 (23-24): 4976-4986, 2008

15.

Gabel, L., Glas, K., Jacob, F., Friess, A., Parlar, H.: „Efficient formation of iso-humulones in aqueous hop solutions at low temperatures”. Brewing Science 60 (1/2): 25-31, 2008

14.

Jürgens, M., Jacob, F., Ekici, P., Friess, A., Parlar, H.: „Determination of direct photolysis rate constants and OH radical reactivity of representative odour compounds in brewery broth using a continuous flow stirred photoreactor”. Atmospheric Environment 41 (22): 4571-4584, 2007

13.

Titze, J., Ilberg, V., Jacob, F., Friess, A., Parlar, H.: „Performance comparison of calibrated Fourier transformation infrared spectroscopy (FTIR) and automated beer analyzer in quality control studies”. Brewing Science 61 (1/2): 21-31, 2007

12.

Tenge, C., Nagel, M., Wellhoener, U., Jacob, F.: „Influence of yeast propagation in high-gravity wort on subsequent fermentation performance”. Brewing Science 59 (1/2): 41-44, 2006

11.

Yu, J.T., Bouwer, E.J., Coelhan, M.: „Occurrence and biodegradability studies of selected pharmaceuticals and personal care products in sewage effluent“. Agricultural water management 86:72-80, 2006

10.

Coelhan, M., Bromig, K.H., Glas, K., Roberts, A.L.: „Determination and levels of the biocide ortho-phenylphenol in canned beers from different countries”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 5731-5735, 2006

9.

Pribylova, P., Klanova, J., Coelhan, M., Holoubek, I.: „Analytical Methods for the determination of chlorinated paraffins in environmental samples using GC-ECNI-Ion trap-MS”. Fresenius Environmental Bulletin 15 (6):571-577, 2006

8.

Beaume, F., Coelhan, M., Parlar, H.: „Determination of C10-chloroalkane residues in fish matrices by SCGC/ECNI-LMRS applying single pure and representative synthesized chlorodecanes as standards”. Analytica Chimica Acta 565: 89-96, 2006

7.

Coelhan, M., StroHmeier J., Barlas, H.: „Organochlorine levels in edible fish from the Marmara Sea, Turkey“. Environment international 32 (6): 775-780, 2006

6.

Titze, J., Ilberg, V., Jacob, F., Parlar, H.: „A comparison of the EBC 9.8 method with a common applied HPLC analysis for determining bitterness in beer”. Brewing Science 59 (11/12): 18-24, 2005

5.

Stejnarova, P., Coelhan, M., Kostrhounova, R., Parlar, H., Holoubek, I.: „Analysis of short chain chlorinated paraffins in sediment samples from the Czech Republic by short-column GC/ECNI-MS”. Chemosphere 58 (3): 253-262, 2005

4.

Parlar, H., Burhenne, J., Coelhan, M., Vetter, W.: „Structure of the toxaphene compound 2,5-endo,6-exo,8,9,9,10,10-octachlorobornene-2: A temperature dependent formation of two rotamers”. Environmental Science and Technology 39 (6): 1736-1740, 2005

3.

Coelhan, M., Maurer, M.: „Synthesis of two major toxaphene contaminants and their photostabilities”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (26): 10105-10112, 2005

2.

Backleh, M., Ekici, P., Leupold, G., Coelhan, M., Parlar, H.: „Enrichment of the glykoalcaloids a-solanine and a-chaconinne from potato juice by adsorptive bubble separation using a pH gradient”. Journal of Separation Science 27 (12): 1042-1044, 2004

1.

Parlar, H., Coelhan, M., Ekici, P.: „Recent findings on polychlorinated biphenyl residues in eastern ecosystems“. Fresenius Environmental Bulletin 11a: 1079-1089, 2004

 

CONTRIBUTIONS IN NON-REVIEWED PAPERS

113.

Meier-Dörnberg, T., Schneiderbanger, H., Michel, M., Hutzler, M., Jacob, F., „Hefe als neuer Geschmacksmotor der Brauindustrie –Charakterisierung unterschiedlicher Hefestämme für den industriellen Einsatz-“, Der Weihenstephaner 1, 2016

112.

Michel, M., Zarnkow, M., Jacob, F., Hutzler, M. : „Die Hefe Kleine Lebewesen- große Helfer der Brauer“  Sonderausgabe Brauindustrie 500 Jahre Reinheitsgebot: 26-29, 2016

111.

Michel, M., Zarnkow, M., Jacob, F., Hutzler, M. : „Die Hefe Kleine Lebewesen- große Helfer der Brauer“  Getränkefachgroßhandel 500 Jahre Reinheitsgebot: 26-29, 2016

110.

Cotterchio, D., Zarnkow, M., Jacob, F.: „Grundlagen und Qualitätsvorgaben von Bier“. Brauwelt 8 (156); 223-227; 2016

109.

Mallok, F., Ott, S., Hutzler, M., Zarnkow, M., Jacob,F. : „Unterschiedlich stark getoastet; Die Holzfassreifung - praktische Aspekte“  Brauindustrie 11: 28-30, 2015

108.

Zarnkow, M., Cotterchio, D., Hutzler, M., Jacob, F.: „Was ist denn noch möglich im Rahmen des Reinheitsgebotes?“. Brauwelt 45 (155); 1330-1335, 2015

107.

Hutzler M., Jacob F.: Hefe im Wandel der Zeit“, Brauindustrie, 100 Jahre Brauindustrie, 76-80, 2015

106.

Breitbach A., Jacob F., Hutzler M., Koob J.: Einfacher Schnelltest zum Nachweis bierschädigender Organismen“, Brauwelt, 33, 2015, 961-966.

105.

Meier-Dörnberg, T., Hutzler, M., Jacob, F., Michel, M., Schneiderbanger, H., Jacob, F.: Geschmacklich ansprechend – mit der richtigen Hefe anregende alkoholfreie Biere produzieren“. Brauindustrie 7: 12 - 15, 2015

104.

Hutzler, M., Stretz, D., Meier-Dörnberg, T., Michel, M., Schneiderbanger, H.: Großes Aromapotenzial – Die vielfältige Aromenwelt der Hefen“. Brauindustrie 4: 28 - 31, 2015

103.

Koob, J., Marquardt, P., Taupp, M., Jacob, F., Hutzler, M.: A different kind of product challenge test“. Brauwelt International 3: 164 - 167, 2015

102.

Schneiderbanger, H., Jacob, F.: Aromaprofil von Weizenbier – Einflussfaktor Temperatur“. Brauwelt 3: 60 – 62, 2015

101.

Koob, J., Marquardt, P., Taupp, M., Jacob, F., Hutzler, M.: „Produktschädlichkeitstest mal anders“. Brauwelt 04/05 (155): 100-103, 2015

100.

Haslbeck, K.: „Geschmacksstabilität des Bieres – Mögliche Optimierungs-maßnahmen in der Brauerei“. Der Weihenstephaner 3 (82): 118 - 121 , 2014

99.

Cotterchio, D., Jacob, F.:Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 1: Neue Rechtslage“. Brauwelt 11 (154): 328 - 331, 2014

98.

Cotterchio, D., Jacob, F.:Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 2: Pflichten und Ausnahmen“. Brauwelt 12/13 (154): 368 - 371, 2014

97.

Cotterchio, D., Jacob, F.:Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 3: Korrekte Kennzeichnung“. Brauwelt 23 (154): 705- 707, 2014

96.

Cotterchio, D., Jacob, F.:Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 4“. Brauwelt 27/28 (154): 828-830, 2014

95.

Kupetz, M., Zarnkow, M., Becker, T.: „Schnelltest zur Identifizierung filtrationshemmender Stoffgruppen“. Brauwelt 29 (154): 866 - 869, 2014

94.

Kupetz, M., Weber, M., Zarnkow, M., Becker, T.: „Den Blockern auf der Spur – Identifizierung filtrationshemmender Stoffe bei Kieselgur- und Membranfiltration“. Brauindustrie 10: 18 - 21, 2014

93.

Cotterchio, D., Jacob, F.:Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 5: Verpflichtende Kennzeichnungselemente“. Brauwelt 33 (154): 1006 - 1009, 2014

92.

Cotterchio, D., Jacob, F.: Die Lebensmittelinformationsverordnung – Teil 6: Korrekte Deklaration“. Brauwelt 37/38 (154): 1120 - 1123, 2014

91.

Schneiderbanger, H., Walter, H., Jacob, F.: „Unterdrückung oder nachträgliche Reduzierung? Möglichkeiten zur Herstellung alkoholfreier Weizenbiere“. Brauindustrie 7: 12 – 15, 2014

90.

Englmann, J., Schneiderbanger, H., Coelhan, F., Jacob, F.:Aromastoffgehalt von Weizenbieren – ein Überblick“. Brauwelt 14 (154): 408-413, 2014

89.

Koob, J., Jacob, F., Grammer, M., Kleucker, A., Riedl, R., Hutzler, M.:PCR-Analysen bierschädlicher Bakterien 2012 und 2013“. Brauwelt 10 (154): 288 - 290, 2014

88.

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Cotterchio, D., Jacob, F.: „Zur Vorhersagbarkeit der Geschmacksstabilität (Teil 1)“. Brauwelt 7 (153): 184-188, 2013    Artikel lesen

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Cotterchio, D., Jacob, F.: „Zur Vorhersagbarkeit der Geschmacksstabilität (Teil 2)“. Brauwelt 11 (153): 310-314, 2013    Artikel lesen

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8.

Titze, J., Ilberg, V., Jacob, F., Parlar, H.: „Einsatzmöglichkeiten der Ladungstitrationsmethode zur Beurteilung der chemisch-physikalischen Bierstabilität - Teil 2 – Anwendungsbeispiele“. Brauwelt 23 (148): 624-627, 2008

7.

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6.

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5.  

Coelhan, M.: „Nachweis des Fungizids ortho-Phenylphenol in Dosenbier“. Brauwelt 50: 1451-1453, 2007

4.  

Jacob, F., Anger, M.: „Qualitätsbewertung Bier“. DLG Lebensmitteltest 4: 26-27, 2007

3.  

Englmann, J., Moser, V.: „Druckschläge in geschlossenen Systemen im Brauereibereich und deren Folgen“. Brauwelt 46-47 (145): 1519, 2005

2. 

Ilberg, V., Jacob, F.: „Zur Planung des Stichprobenumfangs bei der Qualitätskontrolle in der Brauerei“. Brauwelt 20/21 (144): 605-607, 2004

1. 

Jacob, F.: „Kieselgurinhaltsstoffe, Transport und -dosage“. Brauwelt 33/34 (144): 1024-1025, 2004

 

LECTURES, SYMPOSIA, CONFERENCES

330.

Cotterchio, D.: „Europäische Interpretationen zur Reinheit des Bieres“. 49. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2016

329.

Meier-Dörnberg, T.: „Saccharomyces Brauereihefen – Vielfalt und Einsatz“. 4 Seminar Hefe und Mikrobiologie, Weihenstephan, 2016

328.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Nicht-Saccharomyces Bierhefen - Eine neue Option" 4. Seminar Hefe und Mikrobiologie, Freising Weihenstephan, 2016

327.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Screening for the brewing ability of non-saccharomyces yeasts" Young Scientist Symposium ,Chico Kalifornien USA, 2016

326.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Developing a screening system for the brewing ability of non-saccharomyces yeasts" Poster, Trends in brewing, Ghent Belgien, 2016

325.

Schneiderbanger, H.: “Hefepropagation & Management – Optimierungspotentiale“. 4. Seminar Hefe und Mikrobiologie, Weihenstephan, 2016

324.

Schneiderbanger, H.: “Aufbau, Abbau und potentielle Verlustquellen wertgebender Aromastoffe bei der Weißbierproduktion“. 46.Technologischen Seminar, Weihenstephan, 2016

323.

Hutzler,M., Michel, M., Meier-Dörnberg, T.: „Hefe zwischen Industrie 1.0 und 4.0“. 49.Technologisches Seminar Weihenstephan, Weihenstephan, 2016

322.

Jacob, F.: „Erfahrungen aus der Betriebspraxis 2015“.  49. Technologisches Seminar, Weihenstephan, 2016

321.

Meier-Dörnberg, T.: „Praxisrelevante Charakterisierung von Saccharomyces Hefen“. 3 Seminar Hefe und Mikrobiologie, Weihenstephan, 2015

320.

Meier-Dörnberg, T.: „Etablierung von MALDI Barcodes zur optimierten Auswahl und Anwendung von Brauhefen“. 2 AIF Projekttreffen „MALDI Barcode von Brauhefen“ , Weihenstephan, 2015

319.

Stretz, D.: "Hefezentrum – Hefestammpflege im Detail", 3. Seminar Hefe und Mikrobiologie, Weihenstephan, 2015

318.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Non-saccharomyces in brewing" 26. Pivovarsko Sladařské DNY, Olumuc Tschechien, 2015

317.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Developing a screening system for the brewing ability of non-saccharomyces yeasts"  MBAA , Jacksonvile Florida USA 2015

316.

Michel. M., Jacob. F., Hutzler. M.: "Potential und Charakterisierung von Nicht-Saccharomyces Brauhefen für die Brauindustrie" 3. Seminar Hefe und Mikrobiologie, Freising Weihenstephan, 2015

315.

Schneiderbanger, H.,: “Vorbeugende Qualitätssicherung bei der Hefepropagation sowie beim Anstellen“. 10. Praxisseminar, Rosenheim, 2015

314.

Schneiderbanger, H.: “Brauwasser“. Braugrundlagen – praxisorientierte Grundlagen und Sensorik, Weihenstephan, 2015

313.

Haslbeck, K., J. Englmann: „Beurteilungskriterien für Würzekochsysteme“.  10. Weihenstephaner Praxisseminar, Rosenheim, 2015

312.

Jacob, F.: „Technologische Qualitätssicherung -Praxiserfahrungen-“.  10. Weihenstephaner Praxisseminar, Rosenheim, 2015

311.

Cotterchio, D.: „Abfüllung - Verkostung: Proben mit typischem Fehlaroma“. Seminar Braugrundlagen – Praxisorientierte Grundlagen, Sortenvielfalt und Sensorik, Freising-Weihenstephan, 2015

310.

Cotterchio, D.: „Ausarbeitung länderspezifischer Qualitätsvorgaben beim Export von Getränken“. 10. Weihenstephaner Praxisseminar, Rosenheim, 2015

309.

Zarnkow M., Ott S., Jacob F., Hutzler M.: Influence of Beer Attributes on the Microbiological Situation of Wood-Aged Beer”, Belgian Brewing Conference, KU Leuven, 6.-8. September 2015.

308.

Michel M., Jacob F., Hutzler M.: Developing a screening system for the brewing ability of non-Saccharomyces yeasts”, MBAA Annual Conference 2015, Jacksonville, 08-10. Oktober 2015.

307.

Hutzler M., Riedl R.: Mikrobiologisches Hygienemonitoring – Überblick und Innovationen“, TU München, 22. Flaschenkellerseminar 2015, 08-09. Dezember 2015.

306.

Meier-Dörnberg, T.: „Etablierung von MALDI Barcodes zur optimierten Auswahl und Anwendung von Brauhefen“. 1 Projekttreffen „MALDI Barcode von Brauhefen“ , Weihenstephan, 2014

305.

Koob, J., Jacob, F., Dostatni, R., Breitbach, A., Hutzler, M.: „A new approach to bacterial identification in a point-of-care format“. EBC Congress, Porto, Portugal, 2015

304.

Jacob, F.: „Erfahrungen aus der Betriebspraxis 2014“. 48. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2015

303.

Hutzler, M.: „Brauereihefen – Aktuelles und Qualitätsaspekte“. 48. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2015

302.

Zarnkow, M.: „Besamter und unbesamter Hopfen – ein Qualitätsvergleich“. 48. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2015

301.

Müller-Auffermann, K.: „Einsatz nisinbildender Mikroorganismen in der Getränkeherstellung“. 48. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2015

300.

Hutzler, M., Michel, M.: „Beer mix beverages: Spoilage yeasts / susceptible beverages?“. EBC Symposium, Wien, 2014

289.

Zarnkow, M.: „Hluten-free beers: new aspects for reflection“. 7th European Beer and Health Symposium, Brüssel, Belgien, 2014

288.

Zarnkow, M.: „Os Segredos Na Produção Das Weizenbier“. Instituto de Cerveja, Sao Paolo, Brasilien, 2014

287.

Koob, J., Jacob, F., Dostatni, R., Breitbach, A., Hutzler, M.: „A new approach to bacterial identification in a point-of-care format“. Young Scientist Symposium, Ghent, Belgien, 2014

286.

Schneiderbanger, H., Jacob, F.:Impact factor maturation: How does it influence the aroma profile of wheat beer“. Young Scientist Symposium, Ghent, Belgien, 2014

285.

Michel, M., Koob, J., Jacob, F., Hutzler, M.: „Heat resistance and adaption of three species of beer spoilage bacteria“. Young Scientist Symposium, Ghent, Belgien, 2014

284.

Meier-Dörnberg, T., Schneiderbanger, H., Jacob, F., Hutzler, M.: „Alcohol-free wheat beer with maltose negative yeast strain Saccharomycodes ludwigii“. Young Scientist Symposium, Ghent, Belgien, 2014

283.

Schneiderbanger H.: Aroma world of wheat beer“. 3rd importers conference Staatsbrauerei Weihenstephan, Berlin, 2014

282.

Jacob, F., Meier-Dörnberg, T.: „Aromenvielfalt in Deutschland – Möglichkeiten und Grenzen“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

281.

Englmann, J.: „35 Jahre Betriebsberatung – Fehleranalysen in der Brauereipraxis – Fehlersuche und Vorgehen“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

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Mallok, F.: „Alternative Bierherstellung – von Spontangärung bis zur Reifung im Holzfass“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

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Schneiderbanger, H.: „Wie kommt die Banane in das Weißbier und wie (lange) bleibt sie dort?“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

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Riedl, R.: „Geeignete Mikroorganismen zur Produktion von fermentativen Getränken – Überblick und praktische Anwendung“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

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Hutzler, M., Stretz, D.: „Aromavielfalt durch den Einsatz von speziellen Hefestämmen – welche Hefe passt zu meinem Bier?“. 9. Weihenstephaner Praxisseminar, Oelde, 2014

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Jacob, F.: Hefe und Bierqualität”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Hutzler, M.: Mikrobiologie der Brauereihefen”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Stretz, D.: Vielfalt der Brauereihefen – Fokus obergärige Spezialhefen und innovative Biere”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Koob, J.: Bierschädliche Mikroorganismen – Übersicht und Aktuelles”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Riedl, R.: Laborausstattung, Nährmedien, Mikroskopie – Übersicht und Aktuelles”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Cotterchio, D.: Mikrobiologie und Hefe – Aspekte der Deklaration”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Müller-Auffermann, K.: Hefetechnologie und –management – Übersichtsvortrag aus der Praxis”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Hutzler, M.: Mikrobiologie 2010 - 2013”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Koob, J.: L. brevis Fingerprint – ein probates Werkzeug”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Haslbeck, K.: Dry Hopping – mikrobiologische Aspekte”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Müller-Auffermann, K.: Neuartige Charakterisierung untergäriger Hefestämme”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Schneiderbanger, H.: Weizenbierhefen – Charakteristika, Aroma, Technologie”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Riedl, R.: Hygienemonitoring – Standards und innovative Ansätze”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Englmann, J.: Mikrobiologie und Troubleshooting – Übersichtsvortrag aus der Praxis”. 2. Seminar Mikrobiologie und Hefe, Freising-Weihenstephan, 2014

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Hutzler, M., Riedl, R., Koob J.: Brauereimikrobiologie 2013 – aktuelle Forschungsprojekte und Praxiserfahrungen”. 47. Technologisches Seminar, Freising-Weihenstephan, 2014

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Jacob, F.:Neue Technologien in der Praxis – vom Labor bis zur Abfüllung”. 8. Weihenstephaner Praxisseminar, Teisendorf, 2013

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Englmann, J.:Neue Möglichkeiten der Trübungsvorhersage in Bier”. 8. Weihenstephaner Praxisseminar, Teisendorf, 2013

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Coelhan, M.:Interpretation von Analysen im Rahmen der Geschmacksstabilität”. 8. Weihenstephaner Praxisseminar, Teisendorf, 2013

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Cotterchio, D.:Erkennen von Fehlaromen in Bier – Vergleich der Biertypencharakterisierung nach gesetzlichen Bestimmungen”. Einführungsveranstaltung für Studenten der Fachschaft Brauwesen, Lebensmitteltechnologie und Bioprozesstechnik der TUM Weihenstephan, Freising, 2013

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Müller-Auffermann, K:Update of microbiological quality control – researchers, methods and devices”. V. International Conference: Barley, Malt and Beer Union, Moskau, Russland, 2013

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Müller-Auffermann, K:Innovation for breweries: Impact on wort and beer”. V. International Conference: Barley, Malt and Beer Union, Moskau, Russland, 2013

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Müller-Auffermann, K:Modern work with yeast: Mistakes and optimization possibilities”. V. International Conference: Barley, Malt and Beer Union, Moskau, Russland, 2013

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Koob, J.: „Brauereikeimflora 2012 – Umfassende Statistik und Fallbeispiele“. 1. Brauereimikrobiologie-Seminar für Fortgeschrittene, Freising-Weihenstephan, 2013

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Riedl, R.: „Optimierte mikrobiologische Weizenbier-Qualitätssicherung“. 1. Brauereimikrobiologie-Seminar für Fortgeschrittene, Freising-Weihenstephan, 2013

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Englmann, J.: „Mikrobiologie aus der Praxis – intelligentes Monitoring und Grenzbereiche“. 1. Brauereimikrobiologie-Seminar für Fortgeschrittene, Freising-Weihenstephan, 2013

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Schneiderbanger, H.: „Nährmedien in der Brauerei – Standards und neuartige Ansätze“. 1. Brauereimikrobiologie-Seminar für Fortgeschrittene, Freising-Weihenstephan, 2013

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Hutzler, M., Riedl, R., Koob, J.: „Mikroorganismenbedingte Aroma- und Geschmacksbeeinflussung bei der Produktion und im fertigen Bier“. 7. Weihenstephaner Praxisseminar, Schaffhausen, Schweiz, 2012

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